Οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών
Πληρες κείμενο του άρθρουpdf154kb


Χιώτης Ιωάννης
Ψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής Ιδιωτικής Ψυχιατρικής Κλινικής
 
Οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές προσφέρουν, εδώ και πολλές δεκαετίες, υπηρεσίες περίθαλψης στους ψυχικά ασθενείς, προσαρμοζόμενες σε κάθε φάση εξέλιξης της ψυχιατρικής πραγματικότητας. Την περίοδο που διανύουμε όμως, οι συνθήκες που διαμορφώνονται καθιστούν την επιτέλεση του έργου τους ιδιαιτέρως δυσχερή.

Πληθώρα στοιχείων δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση της ψυχιατρικής νοσηρότητας (κυρίως της κατάθλιψης) (Οικονόμου και συν., 2018), αλλά και της ανάγκης νοσηλείας ασθενών με νόσους όπως οι γεροντικές ψυχώσεις και η σχιζοφρένεια (ΕΛΣΤΑΤ, 2012). Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση οδήγησε στη συρρίκνωση των μεγάλων δημόσιων ψυχιατρείων, αλλά απέτυχε να οργανώσει τις δομές της κοινότητας και να διασυνδέσει τις υπηρεσίες των τομέων ψυχικής υγείας, ώστε να καλύπτονται οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του γενικού πληθυσμού, αλλά και ειδικών ομάδων ψυχικά ασθενών. Παράλληλα, η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων και τη δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία (ΕΛΣΤΑΤ, 2019). Τέλος, η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας παραμένει σε πολλά σημεία αναχρονιστική.

Λόγω των ανωτέρω συνθηκών, αλλά και μια σειράς πολιτικών αποφάσεων, διαμορφώνεται για τις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές ένα περιβάλλον, όπου καλούνται να αντιμετωπίσουν κρίσιμα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα.
LOGO

Ψυχιατρική Κλινική Αντωνίου Χιώτη

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φόρμα Επικοινωνίας

map4ο χιλ. Εθνικής Οδού Τρικάλων-Καρδίτσης, Τρίκαλα, τ.κ. 42100
emailklinikixioti@gmail.com
phone24310-21985 & 24310-22985
mob24310-22607


Επιστροφή στην κορυφή Επιλέξτε οποιοδήποτε κομμάτι κειμένου
ώστε να το ακούσετε